Αλ ντέντε

Φαγητό όχι πολύ μαγειρεμένο, έτσι ώστε να "κρατάει" λίγο. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για ζυμαρικά αλλά και για λαχανικά.

Αλίπαστο

Tα παστωμένα με αλάτι ψάρια, όπως σαρδέλα, σκουμπρί, λακέρδα.

Αλισίβα

Σταχτόνερο ή κατασταλαγή ή αλουσά.

Είναι το διάλυμα που προκύπτει όταν βράσουμε κοσκινισμένη τέφρα από ξύλα σε βρόχινο νερό και σουρώσουμε το κατακάθι ή την αφήσουμε να κατασταλάξει ώστε να μείνει μόνο το υγρό.

Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως διογκωτικό μέσο, καθώς και για να γίνει πιο τριφτή η ζύμη. 

Άλμη

Είναι το αλατόνερο που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση τροφίμων. Λέγεται και σαλαμούρα.

Ανέβασμα ζύμης

Με αυτή τη φράση αναφερώμαστε στο φούσκωμα της ζύμης.

Απάκι

Καπνιστό αλλαντικό που παρασκευάζεται στην Κρήτη. Φτιάχνεται από ψαρονέφρι, αρωματισμένο με βότανα και μαριναρισμένο σε ξίδι από καλό κρασί.  

Αυγοκόβω

Η διαδικασία που κάνουμε όταν χτυπάμε αυγά και ρίχνουμε ζωμό, ώστε τα χτυπημένα αυγά να μετατραπούν σε κρέμα για να τα προσθέσουμε στο φαγητό (συνήθως κατσαρόλας).  

Ο ζωμός πρέπει να πέφτει αργά στα αυγά ενώ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη συνεχώς για να μην κόψουν και να έρθουν  σιγά σιγά στη θερμοκρασία του φαγητού που θέλουμε να τα προσθέσουμε.

Όταν ετοιμαστεί η κρέμα από τα αυγά τη ρίχνουμε στο φαγητό μας, ανακατεύουμε και δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά γιατί πάλι υπάρχει κίνδυνος να κόψει.

Άχνισμα

Τρόπος μαγειρέματος φαγητού, συνήθως λαχανικών, μέσα σε σκεύος με τρύπες τοποθετημένο πάνω από νερό το οποίο βράζει.

Βελουτέ

Ο όρος βελουτέ σημαίνει βελούδο και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να περιγράψει την υφή μιας σάλτσας  ή σούπας. Η σάλτσα παρασκευάζεται με ζωμό και δένεται με αλεύρι και βούτυρο ενώ η σούπα μπορεί να είναι αλεσμένη και φιλτραρισμένη ώστε να έχει πηκνή βελούδινη υφή.

Γαλέτα

Τρίμμα φρυγανιάς ή φρυγανιά.

Γουόκ

Μαγειρικό σκεύος που μοιάζει με φαρδύ, βαθύ τηγάνι. Χρησιμοποιείται κυρίως στην  κινέζικη κουζίνα.

Δέσιμο-δένω

Στη μαγειρική δένουμε τις σάλτσες, τις κρέμες και τις σούπες με αλεύρι, κορνφλάουρ, αυγά, κρέμα γάλακτος, πατάτα ή βούτυρο έτσι ώστε να γίνουν πηκτές.

Επιλέξτε κατηγορία

Αναζήτηση